Niels Bohrs buste
Når museets besøgende træder ind i husets store foredragssal, bemærker de straks, at der i salen er udstillet en række markante portrætbuster. En af dem kan de med det samme sætte navn på. Det er busten af Niels Bohr, vores berømte nobelprismodtager i fysik. Han fik prisen i 1922 i en alder af 37 år som den hidtil yngste nobelprismodtager, men på det tidspunkt allerede en megastar i atomfysikken.
Og så melder spørgsmålet sig: Hvad laver Niels Bohr på et forfattermuseum for Johannes V. Jensen? Hvad har de to med hinanden at gøre? – bortset fra at de begge var nobelprisvindere.
Vi skal til Nordsjælland – nærmere bestemt lokaliteten Tibirke Bakker – for at få et svar på det spørgsmål. Tibirke Bakker var og er sommerlandet for kendte kunstnere og andre intellektuelle. Den kulturradikale Poul Henningsen kaldte bakkerne for Snob Hills. Her købte Johs. V. en smuk beliggende grund og fik i 1913 opført en sommerbolig, som derefter blev det faste tilholdssted for familien i sommerhalvåret. Det var også her Johannes V. udfoldede andre sider af sit kunstneriske talent. Han var ikke blot en gudsbenådet skribent. Han malede, lavede kunstfærdige træudskæringer og var ganske fremragende til at modellere og lave portrætbuster. Så det er ham der har fremstillet busten af Niels Bohr
Også Bohr fik også øje på Tibirke bakker. Han var 13 år yngre end Johs. V. og havde i første omgang ikke råd til at købe et sommerhus i Bakkerne. Så i årene 1920-22 lejede han sig ind i et sommerhus et stenkast fra Johs. V. hus. En sti, som forbandt de to huse, blev kaldt bridgestien, fordi de to familier spillede bridge og dyrkede selskabelighed med hinanden. Efter at Bohr havde fået nobelprisen, købte han en sommerbolig i det nærliggende Tisvilde. Samkvemmet mellem de to familier fortsatte også efter den tid. Johs. V. var en ivrig amatørfotograf, og han har taget flere fotos af sin hustru Else i samtale med Bohr foran sommerhuset i Tibirke, og i 1943 blev det til en serie portrætfotos af Niels Bohr.
Med udgangspunkt i denne fotoserie fremstillede Johs. V. samme år sin portrætbuste af Bohr. Det er – må man sige – et stykke enestående kultur- og danmarkshistorie, at den ene nobelprismodtager har lavet en buste af den anden nobelprismodtager. Johs. V. sendte gipsbusten som en gave til Niels Bohr eller rettere til fru professorinde Margrethe Bohr ledsaget af et brev, som i kopieret form er ophængt i en smuk indramning ved busten.
Der er en interessant detalje i denne historie. Brevet er dateret 29. september 1943. Vi er midt i besættelsestiden, og aktionen mod de danske jøder er under opsejling. Man havde længe forsøgt at få Niels Bohr, der var jøde, til at flygte ud af landet, inden tyskerne internerede ham. Bohr ville imidlertid beskytte de fremmede forskere, der opholdt sig på hans institut i København og valgte derfor at blive. Men netop d. 29. september havde man endelig fået ham overtalt til at lade sig overføre til Sverige sammen med sin familie. Så brev og buste modtog han først efter besættelsen.
Johannes V. Jensens buste af Niels Bohr er et vidnesbyrd om et enestående kultur- og åndsliv i datidens Tibirke på tværs af grænserne mellem kunst og naturvidenskab. At en nobelprismodtager i litteratur – på et kunstnerisk og håndværksmæssigt højt niveau – har modelleret en anden nobelprismodtager i fysik, gør også busten til et unikt kunstværk i international sammenhæng. For at bevare denne del af vores kulturarv i en robust og æstetisk udtryksfuld bevilgede Villum Fonden penge til fremstilling af to bronzeafstøbninger af busten. Den ene bronzebuste er nu opstillet på Johannes V. Jensen Museet og den anden på Niels Bohr Instituttet. En stor tak til Villum Fonden, som gennem sin donation har gjort det muligt for de to institutioner at formidle dette stykke særlige danmarkshistorie til institutionernes brugere og til den brede offentlighed.