Arrangementer 2025

Fortælleaften i den mørke tid

Onsdag 12. februar, kl. 19.00

En hyggelig aften på museet med sang og et par gode fortællinger af både Johannes V. og Thit.  Der serveres et godt glas punch og gode småkager undervejs. 

Pris: 60,- kr. for medlemmer, 80,- kr for andre. 

Blæsten - En fortællekoncert

Fredag 7. marts, kl. 19.00

Blæsten er en hyldest til det vejrbidte liv ved kysten. Det er sange om vovemod, kærlighed og druknedød – om fiskeriet og den storslåede natur – To musikere vækker historier til live i sang og fortællinger.

Sangene er baseret på glemte digte af Erik Bertelsen (1898-1969), Harboøre-forfatteren som skrev ’Blæsten går frisk over Limfjordens vande´ og en række romaner om livet i de fattige fiskersamfund på den jyske vestkyst. Under koncerten vil der være oplæsning fra hans hovedværk, Harboørfolk.

Medvirkende er: Marte Schau (vokal & harmonika) Niels Ørts Ottosen (vokal, guitar & harmonika).

Pris: 80,- kr. for medlemmer, 100 kr,- for andre. 

Køb billet ved at følge linket herunder. Det er også muligt at købe billet ved indgangen

Frokost ved Forårsjævndøgn

Søndag 23. marts, kl. 13.00

Vi fejrer forårsjævndøgnet og Farsøs berømte søskendepar Thit og Johannes med en festlig frokost – Fire 4 stykker smørrebrød a´la “Ved Frokosten” og dertil en øl og en snaps. Der er musikalske indslag og et par sjove fortællinger omkring Thit og Johannes, mad og måltider undervejs – og hyggeligt selskab hele vejen igennem.

Pris: 120,- kr. for medlemmer, 150 kr,- for andre.  – Tilmelding senest 14 marts. Tilmelding kan ske enten ved at købe billet på linket herunder eller ved kontakt til museet på mail: info@jensenmuseet.dk eller telefon 42 61 81 98

* Åbning af særudstilling - Jensen og livslysten

**Johannes V. Jensen og den vitalistiske strømning

v. Anders Ehlers Dam, professor, Europa-Universität Flensburg

Lørdag 5. april, kl. 14.00

Festlig åbning af årets særudstilling. Jensen og Livslysten

Udstillingen handler om den vitalistiske strømning, som prægede kultur- og samfundslivet i begyndelsen af det 20. århundrede. Vitalismen var en hvirvlende tidsånd, som kom til udtryk i alt fra filosofi og nøgenbadning, reformpædagogik og tøjmode til seksualfrigørelse, friluftsliv, sport og madlavning. – Først og fremmest var vitalismen dog et rungende JA til tilværelsen i alle dens afskygninger.

Festtaler er Anders Ehlers Dam, litteraturhistoriker og professor ved Europa-Universität, Flensburg. Han fortæller om, hvordan driften i det strømmende liv stod i centrum for periodens største forfattere, fra digtere som Johannes V. Jensen, Thøger Larsen og Sophus Claussen til kritikere som Vilhelm Andersen og Georg Brandes.

Der serveres et glas bobler og lidt godt dertil.
GRATIS ADGANG – ALLE ER VELKOMNE

Sundhedsapostlen J.P. Müller - Det kropsligt moderne gennembrud

v. Hans Bonde, professor i idrætshistorie KU

Lørdag 26. april, kl. 14.00

Forfatter, dr.phil. i historie, professor Hans Bonde fortæller om den vitalistiske bevægelse og den verdensberømte danske gymnastikpædagog og seksualreformator J.P. Müller.

I 1904 fik J.P. Müller stor succes med sin bog om hjemmegymnastik, som blev oversat til 26 sprog og solgt i 1,5 millioner eksemplarer. Den blev startskuddet på en global fitnessbølge, der stadig mærkes i dag.

Müller mente, at 1870’ernes ”moderne gennembrud” kun havde frigjort mennesket åndeligt. For ham var også den kropslige frigørelse afgørende. Det førte til sportslige sejre i både roning og mandlige skønhedskonkurrencer. Nøgenhed blev en del af hans oplysningsprojekt, og tidens tildækningstendenser oplevede han som problematiske.

Sammen med sin partner Marie udforskede han seksualiteten i en tid præget af kropsangst. Deres mangeårige erotiske brevveksling afslørede et modigt opgør med samtidens normer. Müller kæmpede for kvinders seksuelle og politiske frigørelse og så mænd som medkæmpere i opgøret med patriarkatet.

Han mente, at man gennem fysisk hærdning kunne opnå et sygdomsfrit liv på op til 140 år. Men spørgsmålet var, om han og hans sønner selv kunne leve op til det – eller om hans ekstreme idealer i sidste ende blev mere skadelige end gavnlige.

Pris: 80,- kr. for medlemmer, 100 kr,- for andre. Billetter kan købes ved at følge link’et herunder. Evt. resterende billetter sælges ved døren

Vandretur på Johs. V. Jensens digterrute - Louns Halvøen

Lørdag 10. maj, kl. 13.00

Gå med i Johannes V. Jensens fodspor. Guidet vandretur på Johannes V. Jensens digterrute på Lounshalvøen med fortælling og oplæsning undervejs. Længde ca. 5 km i kuperet terræn. NB: Mødested ved Naturbasen, Hesselvej 64, 9640 Farsø

Det er gratis at deltage

Museumsforeningernes fællesudflugt

Lørdag 10. maj

Reserver allerede nu datoen til en udflugt, hvor vi sammen besøger Randers Kunstmuseum for at se udstillingen: Kvindernes moderne gennembrud. Derfra går turen til Thorning (Blicheregnens Museum) og Grathe Hede.


Nærmere besked om turen og endelig indbydelse kommer snarest.

J.F. Willumsen - En vitalistisk billedkunstner

v. Henrik Wivel, forfatter og kulturkritiker

Lørdag 24. maj, kl. 14.00

Forfatter, forsker og kritiker Henrik Wivel fortæller om kunstneren J. F Willumsen.

J.F. Willumsen var er en af Danmarks største og mest særprægede kunstnere nogensinde. I forhold til andres forventninger var Willumsen hele tiden et andet sted. Hans ambition var, hver gang han havde nået et udtryk og et niveau, hvor han var på højde med andre kunstnere, at skrabe lærredet rent og begynde forfra, både stil- og genremæssigt.

Henrik Wivel fortællere om, hvordan Willumsen inspireres af og var med til at definere sin samtids mange forskellige kunstneriske bevægelser, og sætter hans virke i relation til epokens litterære, filosofiske og sociale strømninger. En spændende fortælling om en af Danmarks største kunstnere og de tre viljestærke kvinder i hans liv.

Henrik Wivel har et stort kunst- og kulturhistorisk forfatterskab bag sig og har senest udgivet den anmelderroste biografi om J. F. Willumsen: “Jeg er en anden”.

Pris: 80,- kr. for medlemmer, 100 kr,- for andre. Billetter kan købes ved at følge link’et herunder. Evt. resterende billetter sælges ved døren

Det uudslukkelige - Koncert med og om Carl Nielsens musik

v. Jan Mygind, musikhistoriker og Christina Hjorth Bjerre, sopran

Lørdag 14. juni, kl. 14.00

Carl Nielsens musik er ofte kendt for sin vitalisme, der afspejler en dyb forbindelse til liv, energi og bevægelse. Vitalisme som filosofisk koncept understreger vigtigheden af livskraft og naturens dynamiske processer. Nielsens kompositioner fanger ofte disse principper og indkapsler essensen af vitalitet og menneskelig erfaring.

Et af de mest bemærkelsesværdige eksempler er hans Symfoni nr. 4, “Det Uudslukkelige”. Symfoniens motto, “Musik er liv,” opsummerer Nielsens tro på den iboende forbindelse mellem musik og livets vitalitet. Symfonien er kendetegnet ved sin rytmiske drivkraft og energiske motiver, som skaber en følelse af kontinuerlig bevægelse og livskraft. Men netop denne drivkraft synes at være betegnende for størstedelen af Nielsens musik. Denne eftermiddag vil vi bl. a. gå på opdagelse i Nielsens store og varierede sangskat.

Christine Hjort Bjerre er lyrisk koloratursopran og oprindelig uddannet fra solistklassen på Det Jyske Musikkonservatorium. Jan Mygind, Musikhistoriker og organist har et omfattende virke som foredragsholder om opera og klassisk musik. Det danske musikerpar har hovedsageligt haft deres fælles virke i Italien, hvor de gennem de sidste 9 år har optrådt i kirker og teatre, langs den italienske blomsterriviera.

Pris: 80,- kr. for medlemmer, 100 kr,- for andre. Billetter kan købes ved at følge link’et herunder. Evt. resterende billetter sælges ved døren

Byvandring i forfatterbyen Farsø

Tirsdag 17. juni, kl. 19.00

Få historien om Farsø, familien Jensen og byens berømte forfatter-søskendepar; Johannes V. og Thit. Byvandringen starter ved Farsø Kirkes tårn. Efter et besøg på familiegravstedet går turen omkring byens smukke søanlæg, syvsovergården og videre mod barndomshjemmet langs “Farsø Gade”. Undervejs er der fortællinger om de mennesker og begivenheder, der satte sig aftryk i de to søskendes liv og forfatterskab. Byvandringen afsluttes med kaffe/te og lidt godt til ganen på Johannes V. Jensen og Thit Jensen Museet. Guide er Inger-Lise Jæger, mangeårig frivillig ved museet.

Pris 75,- kr. inkl entré og kaffe/te på Johannes V. Jensen & Thit Jensen museet

Sommersolhverv

Lørdag 21. juni, kl. 21.00

Traditionen tro fejer vi sommersolhvervet med åben ild, hyggeligt samvær, sang og en fortælling om solens livets og naturens gang. 

Vi nyder et glas vin og lidt godt dertil. Det er gratis at være med. Alle er velkomne.

Sommer - aften - åbent

Onsdag 2. juli, kl. 19.00

Onsdag 9. juli, kl. 19.00

Onsdag 16. juli, kl. 19.00

Onsdag 23. juli, kl. 19.00

Onsdag 30. juli, kl. 19.00

Hyggelig aften-stemning på museet når vi holder åbent for publikum alle onsdage i juli måned. 

Der er omvisning med gode historier om Thit og Johannes,  kaffe og the på kanden og en småkage til.

Pris: 70, kr. alt inkl.

Byvandring i forfatterbyen Farsø

Onsdag 6. august, kl. 19.00

Få historien om Farsø, familien Jensen og byens berømte forfatter-søskendepar; Johannes V. og Thit. Byvandringen starter ved Farsø Kirkes tårn. Efter et besøg på familiegravstedet går turen omkring byens smukke søanlæg, syvsovergården og videre mod barndomshjemmet langs “Farsø Gade”. Undervejs er der fortællinger om de mennesker og begivenheder, der satte sig aftryk i de to søskendes liv og forfatterskab. Byvandringen afsluttes med kaffe/te og lidt godt til ganen på Johannes V. Jensen og Thit Jensen Museet. Guide er Inger-Lise Jæger, mangeårig frivillig ved museet.

Pris 75,- kr. inkl entré og kaffe/te på Johannes V. Jensen & Thit Jensen museet

Forfattermøde

Søren R. Fauth

Lørdag 23. august, kl. 14.00

Vi har den store fornøjelse at invitere til en inspirerende eftermiddag i selskab med forfatter, oversætter og litterat Søren R. Fauth!
Søren R. Fauth vil læse op, fortælle om sit forfatterskab. Kendt for sin ærlige og stærke poesi – blandt andet i digtsamlingen “Moloch – en fortælling om mit raseri” – formår Fauth at sætte ord på sorg, vrede, kærlighed og det at være menneske i en moderne verden.
Tag en litteraturinteresseret ven/veninde under armen og mød en forfatter med nærvær og stof til eftertanke.
 

Læs mere om forfatterskabet på Søren R. Fauths hjemmeside

 

Pris: 80,- kr. for medlemmer, 100 kr,- for andre. Billetter kan købes ved at følge link’et herunder. Evt. resterende billetter sælges ved døren

Badehotellernes Danmark

v. Bettina Buhl og Benno Blæsild

Lørdag 13. september, kl. 14.00

Bettina Buhl og Benno Blæsild har været tilknyttet TV-serien Badehotellet som henholdsvis madhistorisk og kulturhistorisk konsulente. I foredraget giver de to kendte historikere et spændende indblik i den kulturhistorie, som danner rammen om seriens handling. Afgørende, overraskende og skelsættende optrin i serien vil blive relateret til Danmarks historie i mellemkrigstiden. Fra den økonomiske verdenskrise, som indvarslede 2. verdenskrig til store og små kulturhistoriske tiltag, hvor seriens intriger spejler den epoke, hvor det moderne Danmark blev skabt. Det bliver krydret med øjebliksbilleder fra dagliglivet i mellemkrigstiden og med anekdoter fra arbejdet med at passe dramaet ind i de historiske rammer, så seriens billede af tiden bliver dækkende.

I foredraget giver Bettina og Benno et spændende indblik i, hvordan det danske samfund hang sammen dengang ordet ’velfærdssamfund’ ikke var opfundet endnu. Foredraget fortæller om Badehotellerne i Danmark, om gæsterne fra det bedre borgerskab, om opholdene, om ’upstairs and downstairs’ på hotellerne, om forholdet mellem de lokale og bysnobberne, om kyskhed, bademode og nøgenbadning, om synet på sundhed og helse, om bordskik og borddækning og ikke mindst om madens sammensætning i lyset af tidens nye syn på ’sund’ ernæring. For da badehotellerne på Fanø og i Skagen slog dørene op for gæster i slutningen af 1800’tallet, var det en eksklusiv affære. Ferie var kun for de få, der havde råd, indtil den socialdemokratiske ferielov fra 1939 blev en realitet. Derefter blev den før så eksklusive domæne invaderet af helt almindelige mennesker fra alle sociale lag og med meget forskelligt syn på dannelse.

Pris: 80,- kr. for medlemmer, 100 kr,- for andre. Billetter kan købes ved at følge link’et herunder. Evt. resterende billetter sælges ved døren

Vandretur på Johs. V. Jensens digterrute - De Himmerlandske Heder

Lørdag 20. september, kl. 13.00

Gå med i Johannes V. Jensens fodspor. Guidet vandretur på Johannes V. Jensens digterrute på de Himmerlandske Heder med fortælling og oplæsning undervejs. Længde ca. 5 km i kuperet terræn. NB: Mødested ved holdepladsen Aarsvej 141, 9670 Løgstør

Det er gratis at deltage

Kunstneren Aage Sikker-Hansen - Den folkelige vitalist

v. Louise C. Larsen, kunsthistoriker, Ph.d.

Lørdag 11. oktober, kl. 14.00

Kunsthistoriker Louise C. Larsen fortæller om den folkekære kunstner Aage Sikker Hansen. De fleste kende hans Cirkelpige og  havregrynspakkernes Davrepiger, mens hans talent spændt langt videre.  Aage Sikker Hansens samtid kaldte på hans kunnen. Hans inspirationer spændte over tre kontinenter på samme tid, som han syntes mere hjemlig end nogen. Kvinden, hesten, marken og lærken – hans kunst var en løbende fortælling over de samme figurer, men gentaget blev de aldrig. Johs. V. Jensen beundrede ham og fremhæ­vede ham for hans mod til at være en banal kunstner i god forstand. Den, der for alvor vil efterspore dansk psyke i det 20. århundrede, kommer ikke uden om Sikker Hansen.

Pris: 80,- kr. for medlemmer, 100 kr,- for andre.

Byvandring i forfatterbyen Farsø

Onsdag 15. oktober, kl. 14.00

Få historien om Farsø, familien Jensen og byens berømte forfatter-søskendepar; Johannes V. og Thit. Byvandringen starter ved Farsø Kirkes tårn. Efter et besøg på familiegravstedet går turen omkring byens smukke søanlæg, syvsovergården og videre mod barndomshjemmet langs “Farsø gade”. Undervejs er der fortællinger om de mennesker og begivenheder, der satte sig aftryk i de to søskendes liv og forfatterskab. Byvandringen afsluttes med kaffe/te og lidt godt til ganen på Johannes V. Jensen og Thit Jensen Museet. Guide er Inger-Lise Jæger, mangeårig frivillig ved museet.

Pris 75,- kr. inkl entré og kaffe/te på Johannes V. Jensen & Thit Jensen museet

Thøger Larsen - En vitalistisk digter fylder 150 år

v. Lars Matthiesen, museumsformidler, Lemvig Museum

Onsdag 22. oktober, kl. 19.00

Kom med til en spændende aften, hvor vi fejrer digteren Thøger Larsen, der i 2025 ville være fyldt 150 år! Han var en nær ven af Johannes V. Jensen og manden bag to af Danmarks smukkeste sommersange: “Danmark, nu blunder den lyse nat” og “Du danske sommer, jeg elsker dig”.

Foredragsholder Lars Mathiesen fra Lemvig Museum tager os med ind i historien om et fascinerende og tankevækkende menneske – en digter, der stadig har noget at sige os i dag.

I 1925 skrev Thøger Larsen:

“Mangen en Evne, mangen kostbar Viden
bæres af Bogens Tavshed ud i Tiden…”

 

Kom og oplev hans ord få nyt liv – og få et unikt indblik i et digterliv fyldt med kærlighed til naturen, universet og de store spørgsmål i livet.

Pris: 80 kr. for medlemmer, 100 kr for andre.

Badedag hos Søens Folk - udflugt til Store Økssø

Lørdag 8. November, kl. 17.00-19.00

Vitalisme kan vi ikke blot tale om – det må prøves på egen krop! Vi besøger vinterbaderne Søens Folk ved Store Økssø i Rold Skov, opvarmes i badstuen med træfyret finsk sauna ovn, prøver gus, bader i søen i skumring og mørke. 

Ole Woide fortæller om værdien af kontraster og styrkelsen af livsfølelsen og modstandskraften. Der serveres en øl og en dram, surdejsbrød fra surdejsbageren i Skørping,samt lidt ost og pølse. 

Medbring badetøj, håndklæde, sandaler eller badesko, samt en pandelampe. Vi bader en fire fem gange i løbet af de to timer. Hvis vejret er til det, kan der inden badningen gås rundt om søen, ca. 3 km. 

Mødested på P pladsen foran Mosskovpavillonen. Indkørsel fra Møldrupvej (skilt Mosskovpavillonen) ca 3 km uden for Skørping mod Astrup. 

Begrænset antal pladser!  Billetter kan reserveres ved henvendelse til museet eller købes ved at følge linket herunder

Pris 80,- kr for medlemmer, 100,- kr for andre.

Den lille Nobelpris - Præmieoverrækkelse

Medio november

Traditionen tro uddeler Johannes V. Jensen & Thit Jensen Museet sin egen nobelpris til vinderen af museets skrivekonkurrence for unge under 18 år.

Arrangementet er åbent for alle. Der serveres et glas vin og list sødt undervejs.

Vintersolhverv

Søndag 21. december, kl. 15.00

Åbent hus på museet – Vi hygger af og siger tak for året der er gået med et glas glögg, en god historie og et par sange dertil. – Alle er velkomne. Det er gratis at være med!